2012. június 16., szombat

Paleolit napi menü 238. nap

Megkezdődött a visszaszámlálás, csomagolok és költözöm. Egyben lomtalanítok is. A 9 év alatt összegyűlt feleslegessé vált dolgaim szanálásra kerülnek. Van, ami a szemétbe, van ami a tűzre és van ami elajándékozásra kerül. Tisztán indul egy új korszak.

Pénteki menü

reggeli: limonádé, meggy, kávé
ebéd: - fokhagyma krémleves, tőkehal lecsóval
vacsora: - füstölt sajt erős paprikával



2012. június 15., péntek

Paleolit napi menü 237. nap

Úton lenni izgalmas, ezernyi új impulzus, új arcok, véletlen találkozások. Kihasználok minden alkalmat, amikor menni lehet. Tegnap a barátnőmet kísértem Budapestre. A varrodájába anyagot vásároltunk. A munka részét gyorsan megoldottuk és jókat barangoltunk.

Csütörtöki menü

reggeli: - sült kolbász mustárral, kávé
ebéd: - IKEA-ban
vacsora: - májas hurka

Pikáns sertésszűz, gomba mártás, brokkolis medalion


Gyakori kitérő, ha Budapesten járok az IKEA. A piactér konyha őrülteknek remek terep. Most sem jöttem üres kézzel. Vásároltam egy jégkockatartót, amit bonbonkészítésre még ma kipróbálom. :-)


2012. június 14., csütörtök

Paleolit napi menü 236. nap

Gyakran kimegyek a szőlőbe. Érik a cseresznye, a meggy és én gyakran ezekkel csillapítom az éhségem. A paleolit elmélet nem ír elő ilyen diétásnak tűnő étkezést, mint a tegnapi vacsorám...egyszerűen így esett jól. Fontos, hogy ezt megemlítsem, nem szeretnék ezzel senkit sem elriasztani és újra kihangsúlyozni, hogy ez nem is a szentírás. Az adott lehetőségeken ( az alapszabályok betartására gondolok) belül figyeljünk magunkra és hagyjuk történni, ami jó. Amikor helyre áll a rend, akkor már nyugodtan rábízhatjuk magunkat az önszabályozásra.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - szalonnás rántotta
vacsora: - cseresznye, meggy

Szalonnás rántotta


Hozzávalók:
2 szelet szalonna
3 db tojás
Elkészítése:
Felkockázom a szalonnát és lesütöm, a felesleges zsírt leöntöm róla, ráütöm a tojásokat és kevergetve megsütöm.

2012. június 13., szerda

Paleolit napi menü 235. nap

Úgy tudok örülni az új dolgaimnak, akár egy gyermek. Az aszalóban elkészült eper és az eperlap okozza ezt az érzést. Fantasztikus, ha az ember teheti azt, amit nagyon szeret, ami kiváltja ezt az érzetet. Amúgy is tele vagyok izgalommal, nemsokára költözöm, új munkákat tervezek...

Elkészült az első aszalvány


Keddi menü

reggeli: - limonádé, eper, kávé
ebéd: - vadas
vacsora: - vadas

Gyors vadas


Hozzávalók:
6 szelet marhahús
5 dkg szalonna
2 fej hagyma
2 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
só, babérlevél, mustár, méz, durvára őrölt bors
Elkészítése:
A szalonnát felkockázom és a zsírjára sütöm. Szűrőkanállal kiszedem a pörcöt és a hús szeleteket mindkét oldalán megpirítom és ezt is kiszedem. A visszamaradt zsíron megfonnyasztom a már előre lereszelt zöldségeket. Visszateszem a húst, a szalonnát, sózom, borsozom és felengedem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt puhára párolom. A végén ízesítem a mustárral és a mézzel. Mire a hús megpuhul a zöldségek szétfőnek, sűrű mártás lesz. 

2012. június 12., kedd

Paleolit napi menü 234. nap

Eper illat lengi be az egész házat. Üzemben az aszaló! Egy láda epret kaptam, remek alap a próbához.


Az eper előkészítése majd 2 órát tartott, eléggé babra munka. Mosás és lecsepegtetés után félbevágtam és megpakoltam a tálcákat. Végül egy kisebb adagot leturmixoltam és a felső zárt tálcára öntöttem.


Csatni a maradék eperből


Hozzávalók:
1,5 kg eper
2 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
2 fej hagyma
3 ek méz
0,5 dl borecet
3 db csili paprika, durvára őrölt bors, fahéj, szegfűbors
Elkészítése:
A fűszereket megpattogtatom a felforrósított kókuszolajon. Hozzáadom a felkarikázott hagymát és megdinsztelem. Belekeverem az epret és lassú tűzön kevergetve főzöm. Ízesítem borecettel és mézzel. Jól elfőzöm a levét, üvegekbe töltöm és 15 percre a tetejére fordítom. Így sokáig eláll.

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, alma, kávé
ebéd: - házi kolbász, kovászos uborka
vacsora: sült sajt eper csatnival

Sült sajt eper csatnival




2012. június 11., hétfő

Paleolit napi menü 233. nap

Nagyon aktív hétvége volt. Szülinap, testedzés és D-vitamin gyűjtögetés a szőlőben, baráti kávézások...és egy háztartási gép beszerzése.
Rég terveztem már az aszalást, itt a sok gyümölcs és a cukros tartósítás már a múlté. Kerestem a tartósítőszer és adalékmentes megoldást.

Az új szerzeményem


Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, eper, kávé
ebéd: - körömpörkölt
vacsora: - sajt, kovászos uborka

Körömpörkölt


Alakul a kertem:



2012. június 10., vasárnap

Paleolit napi menü 232. nap

Szülinapoztunk tegnap, eperszezon közepette, nagy fiam a 29. epertortáját kapta. Az idén kettőt is, mert a felesége is sütött egyet. A hagyományt nem akartam megszakítani, így a szokásos kedvenc, a gríz krémes készült. Ezt nem tudom paleosítani, így a receptet nem közlöm. Ha kéri valaki, akkor elküldöm e-mailban.

Szombati menü

reggeli: - limonádé, eper, kávé
ebéd: - húsleves, tatárbeefsteak
vacsora: - a levesben főtt hús és zöldségek

Húsleves


A levesben velős csont is főtt a gyerekek örömére


Tatárbeefsteak


Hozzávalók:
1 kg bélszín
2 fej hagyma/felkockázva
2 gerezd fokhagyma/felkockázva
5 tojássárgája
3 tk őrölt paprika
só, bors, mustár, olajessimo - itt beszerezhető
Elkészítése:
A bélszínt csíkokra vágom és bepácolom olajjal, mustárral és borssal. 2-3 napot érlelem. Kétszer átdarálom
és bekeverem az alapanyagokkal. A gyerekek pirítósra, én uborkakarikákra kenem.

A torták