2016. február 3., szerda

Savanyú káposzta saláta

Bár folyamatosan "feltáplálom magam", mégis érzem a tél végét, vágyom a vitamindús ételek. Savanyú káposzta jöhet minden formában! Nagymamis ízek ihlették a következő kreálmányomat. Szeretem rá emlékezni, sok-sok ízt őrzök Tőle! Ilyen pl. a pirított hagyma is, ami gyakran töltötte be illatával a konyháját. Került salátákba, főzelékekre- és tésztás ételekre (gánica, túrós tészta) feltétként. Tejfölbe keverve mártogatósnak, amikor kenyérsütéskor kisült a langalló...

Miért is e bevezető? Mert szokatlan dolgot műveltem a pirított hagymával.



Savanyú káposzta saláta


Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
2 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
3 cm gyömbér
2 ek hárs méz
1 ek tökmagolaj
1 tk kömény
1 tk zsír

Elkészítése:
A lilahagymát vékony szeletekre vágom és ráreszelem a gyömbért. Közben szárazon megpirítom a kömény és rászórom. 2dl langyos vízben feloldom a mézet és ráöntöm a hagymás gyömbérre. Ezek után kicsit kinyomkodom a káposztát átvagdosom és mehet a tálba. Jól összekeverem, meglocsolom a tökmagolajjal és mehet a hűtőbe pár órára. Tálalás előtt frissen pirítom rá a vöröshagymát.
Főételként eszem.

Tálalva!


2016. február 2., kedd

Megdöbbentő! - Mérgező tea receptje terjed a neten


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptúrákkal kapcsolatosan. Kérik, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél. Amennyiben kérdésük van az OGYÉI is áll a lakosság rendelkezésére;
e-mail címük: ogyei@ogyei.gov.hu

A tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet fogyasztása veszélyes, mely esetenként végzetes kimenetelű is lehet – reagált egy az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata) – a magköpeny kivételével – mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, veszélyes! Hatóanyagai taxán típusú mérgező alkaloidok (taxin, taxakatin), diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin).

Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

Forrás: Dombó Portál

A táplálékkiegészítők és a paleo című írásomban jeleztem, hogy írni fogok az én hiánypótló választásomról. Ez cikk most egy kicsit megváltoztatja a mondandóm. 

Egészségünk védelmében és helyreállításában megfigyelhető egyfajta visszarendeződés. A természet patikája és a népi gyógymódok előtérbe kerültek. Megdöbbentő azonban a felelőtlenség (lásd a fenti esetet is) mind az ajánlók, mind a fogyasztók körében. Hogy tudjuk kiszűrni az ártalmas, akár tragédiához vezető megtévesztéseket?
Ennek egyetlen módja a saját magunkért való felelősség vállalásunk. Ellenőrizzük a kapott információkat! Találunk megbízható forgalmazókat, akik megfelelő garanciákkal és személyes tanácsadással szolgálnak; legyen az akár egy tea, vagy gyógynövény, vagy kozmetikum. 

Alapos körültekintéssel végeztem a válogatást e trendi piacon. Felvállalom, amit képviselek bátran, felelősséggel! 
Fordulj hozzám bizalommal, beszéljük át, hogy milyen problémára keresel természetes megoldást. Megalapozott tudásommal segítek! Légy Te is megfontolt és körültekintő. Ne vond meg magadtól az információt, az ingyen van! Szeretettel adom!


2016. január 31., vasárnap

Hagymás csirkemáj datolyás kapros pároltkáposztával

Mostanában újra többet vagyok itthon  és jönnek a kreatív ötletek. Pár év alatt olyan sok receptet írtam, hogy azt hittem már mindent leírtam. De elég kis idő és én imádom a változatosságot. Idén sok savanyúkáposztát eszem, valamiért ezt kívánom. Sokféleképpen pároltam már (kedvenc köretem), de ez új variáció mindent visz! 



Hagymás Csirkemáj

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
2 fej hagyma
1 tk zsír
só, bors, kurkuma

Elkészítése:
A csirkemájat besózom és 20 percet pihentetem (tévhit, hogy a sótól megkeményedik, ellenkezőleg!). A serpenyő alját kikenem a zsírral, rákarikázom a hagymát és megpirítom. Erre teszem a májat, befűszerezem és fedő alatt párolom. Pár perc után leveszem a fedőt és elfőzöm a levet, amit eresztett és lesütöm a zsírjára. Megforgatom és a másik oldalát is 1-2 percig sütöm.

Datolyás pároltkáposzta

Hozzávalók:

50 dkg savanyúkáposzta
1 tk zsír
3dkg datolya
1 csokor kapor
1ek juharszirup
őrölt köménymag

Elkészítése:
A káposztát durvára vágom és a felhevített zsírra teszem. Meglocsolom a juharsziruppal, hozzáadom a köményt és fedő alatt puhára párolom. Hozzákeverem a felaprózott datolyát és pár percig, gyakran kevergetve sütöm. Tálalás előtt megszórom a finomra vágott kaporral.