Régebben már posztoltam, de nem árt az ismétlés... Vannak dolgok, amiket nem érdemes a boltok polcairól leemelni a bennük lévő adalékok miatt. Főleg akkor, amikor ezek pillanatok alatt elkészíthetők. Tipikusan ilyenek a most aktuális mustár és az ecetes torma.
Mustár
Hozzávalók:
10 dkg mustármag
1 dl víz
1 dl fehérborecet
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 tk provanszi fűszerkeverék
2 tk méz
1 mk só
Elkészítése:
A mustármagot kávédarálóval megőrlöm (3-4 perc). Egy mérőedényben kimérem a vizet, a borecetet és az olívaolajat. Belevagdosom a fokhagymát és hozzáadom a fűszerkeveréket, a mézet, a sót és végül az őrölt mustármagot. Botmixerrel jól összedolgozom (1-2 perc). Rögtön kis üvegekbe öntöm. Később már csak kanállal lehet adagolni, mert jól beduzzad a folyadéktól a mustármag.
Ecetes torma
Hozzávalók:
torma, só, fehérbor ecet, méz
Mennyiségeket nem írok, mert minden a torma mennyiségétől és ízléstől függ.
Elkészítése:
A tormát lereszelem és egy hőálló tálban a sütőben enyhén megpirítom. Felöntöm vízzel (vagy sonkalével, vagy húslevessel), és hozzákeverem a sót, az ecetet és a mézet. A nagyanyám cukorral és szintetikus ecettel készítette, ezen változtattam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése