2015. április 4., szombat

Mustár és az ecetes torma


Régebben már posztoltam, de nem árt az ismétlés... Vannak dolgok, amiket nem érdemes a boltok polcairól leemelni a bennük lévő adalékok miatt. Főleg akkor, amikor ezek pillanatok alatt elkészíthetők. Tipikusan ilyenek a most aktuális mustár és az ecetes torma.

Mustár



Hozzávalók: 
10 dkg mustármag 1 dl víz 1 dl fehérborecet 1 dl olívaolaj 2 gerezd fokhagyma 2 tk provanszi fűszerkeverék 2 tk méz 1 mk só
Elkészítése: 
A mustármagot kávédarálóval megőrlöm (3-4 perc). Egy mérőedényben kimérem a vizet, a borecetet és az olívaolajat. Belevagdosom a fokhagymát és hozzáadom a fűszerkeveréket, a mézet, a sót és végül az őrölt mustármagot. Botmixerrel jól összedolgozom (1-2 perc). Rögtön kis üvegekbe öntöm. Később már csak kanállal lehet adagolni, mert jól beduzzad a folyadéktól a mustármag.

Ecetes torma



Hozzávalók: 
torma, só, fehérbor ecet, méz Mennyiségeket nem írok, mert minden a torma mennyiségétől és ízléstől függ.
Elkészítése: 
A tormát lereszelem és egy hőálló tálban a sütőben enyhén megpirítom. Felöntöm vízzel (vagy sonkalével, vagy húslevessel), és hozzákeverem a sót, az ecetet és a mézet. A nagyanyám cukorral és szintetikus ecettel készítette, ezen változtattam.

Nincsenek megjegyzések: