2014. január 7., kedd

A tojás- és a padlizsánkrém jól mutat a füstölt csilis sajtomon


Kollégista gyerekeim kívánságára, elvihető csemegék készültek a konyhámban. A zsidó tojás nagy kedvenc, akkor készítem, ha van jófajta libazsír a háznál. Most volt, meg 30 tojás!. Jó étvágyú gyerekeim vannak:-)

Zsidó tojás

Hozzávalók:
30 db tojás
3 fej hagyma
15 dkg libazsír
só, bors, mustár, őrölt paprika ízlés szerint
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzöm, lehéjazom és negyedekbe vágom. Hozzáadom a felkockázott hagymát, a libazsírt és a fűszereket. Villával összekeverem, így még további darabokra töröm a tojást. A gyerekek pirítósra kenik, én a saját készítésű sajtra. 


Padlizsánkrém


Hozzávalók:
3 db padlizsán
1/2 fej lila hagyma
1 db tojássárgája
1 dl olívaolaj
1/2 citrom leve
só, bors, csipet juharszirup
Elkészítése:
A sütő rácsára fóliát teszek és azon megsütöm a padlizsánokat (előtte fapálcikával megszúrkodom, nehogy szétrobbanjon ), aztán félbevágom, lehéjazom és egy fa késsel pépesítem. Míg hűl, apróra vágom a hagymát és elkészítem a majonézt. A tojás sárgájához vékony sugárban adagolva keverem az olajat, addig keverem, míg jó kemény krém lesz, aztán hozzáadom a sót, a borsot, a fél citrom levét és a juharszirupot. Végül fakanállal összekeverem a padlizsánt, a hagymát és a majonézt. 
Megjegyzés küldése