2014. október 16., csütörtök

Szitakötő - szimbólumok


A mai témámat ez az irodám ablakán berepült szitakötő adta. Az útjelzők egyik formája a figyelő ember számára a szimbólumok. Érdemes elmélkedni e témában. A legtöbb ember számára ezek észrevétlen jelek, mégis használják ékszereken, az öltözködésben. A magyarság ősidők óta bővelkedik tudatosan használt szimbólumokkal. Az építészetben, a díszítő művészetben fellelhető, mély szimbolikával ellátott motívumok egészséget, szerelmet, termékenységet, bőséget, összetartást, boldogságot sugároznak, emelik a rezgésszintet és elhessegetik a félelmeinket. Az emberek korábban beleszülettek a hagyományba, ma kutatni, tanulni kell. A hagyományos közösségek felbomlásával, a felgyorsult élettempóval az egyén helyzete is gyökeresen megváltozott, a hagyománytalan világban talajvesztetté vált. Jelek és védelem. Mit üzennek nekünk, a ma emberének? A népi gyógymódok, a holisztikus szemlélet elterjedése is jelzi, hogy a ma embere is vágyik arra, amit a tudomány nem tud megadni neki. Ezért a ma emberének is szüksége van mítoszokra, mankókra, amikkel egységet és harmóniát teremthet. Fontos eszköz a kezünkben!

Nézzük az én kis szitakötőm mit csempészett a napomba:

Egy kellemetlennek ígérkező interjúra készültem, pontosabban a felkészülés helyett azon járt az agyam, hogy tudnám kikerülni ezt a feladatot. Amúgy szerencsésen alakultak a dolgaim, hisz a munkám többnyire öröm, ritka benne az efajta vajúdás. A szitakötő láttán felvidultam, gyerekkori felhőtlen öröm járt át. Öröm és szeretet érzete. Nagyon sokat szaladgáltunk a patak mentén szitakötőket hajtva.  Eztán már pillanatok alatt összeszedetten felkészültem. Két dolog fordított a látásmódomon:
1. öröm és szeret érzet
2. a szitakötő szimbolikája, melynek jelentése: fényhozó, átalakulást segítő.

Ajánlom, hogy olvasgassatok e témakörben, az interneten sok remek írást találtok. Ez is egy eszköz rossz napokra, jel és védelem. 

Nincsenek megjegyzések: