2015. április 28., kedd

AUGUSZTUS OKLAHOMÁBAN – SZÍHÁZ- ÉS FILMAJÁNLÓ

Fantasztikus élményben volt részem szombaton a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Nem is emlékszem, hogy mikor hatott rám utoljára így színdarab...

Az Augusztus Oklahomában elhallgatásokkal és titkokkal terhelt családja bár amerikai, mégis bármely magyar család is találhat benne azonosulási pontot, hiszen alig van oly' hely a világban, ahol ne hasonló problémákkal küzdenének az emberek. A hordozott és bemutatott tragédiák sokasága és szörnyűsége ellenére mégis olyan humorral teszi az előadás mindezeket, hogy egyszerre röhögünk és hüledezünk az egyre mélyebbről feltörő és egyre "övönalulibb" problémákon. Fekete komédia az Augusztus Oklahamában című darab a kaposvári Csiky Gergely Színház legújabb bemutatója. A nézők közül bárki magára ismerhet a nagy családi megrendülésben.

"Az Augusztus Oklahomában olyan történet, ami nem csak a néző intellektusára apellál, hanem érzelmileg is hatni akar rá. Ez szerintem soha nem megy ki a divatból: az emberek szeretnek szívhez szóló történeteket nézni. Mert az egy megtisztulás – átélni a szereplők sorsát, és egy jót sírni előadás közben vagy után. A színészeknek pedig azért izgalmas ez a fajta színházi munka, mert a próbafolyamat alatt folyamatosan „bányászunk”: különböző emberek különböző fajta viselkedését kutatjuk, „miért így csinálta, miért úgy reagált, miért azt tette, ő erre miért ezt mondta, miért nem máshogyan gondolta”. Láttam a filmet, és Meryl Streep alakításától el vagyok ájulva – mint mindig. Bármikor látom, padlón vagyok. Csodálatos! Egy zseni. Boldoggá és izgatottá tesz, hogy én is megküzdhetek" Udvaros DorottyaFilm: Egy család emészti fel önmagát a szemünk előtt a játékidő 121 perce alatt. De úgy, hogy azt látni kell! Meryl Streep még sosem volt ennyire keserű, aljas és esendő, Julia Roberts pedig talán élete eddigi legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben. A teljes film megnézhető itt!

Nincsenek megjegyzések: