2015. május 1., péntek

Tatár beefsteak

Ünnepi eledel, nálunk inkább csak az ára miatt. Amúgy szívesen látná a családom bármely hétköznapi asztalon, mindenki kedvence.

A nyers hús fogyasztásnak sok helyen van a világban nagy hagyománya, hiába vannak hangos ellenzői is.
Ilyen nyers ételeket ismer a török és a libanoni konyha (Çiğ köfte), ismernek az etiópiaiak (kitfo), ismernek a koreaiak (jukho) és a spanyolok is (crudo). A legismertebb nyershúseledel azonban kétségtelenül az olasz carpaccio, a hajszálvékonyra szeletelt bélszín, illetve történetünk gyújtópontja, a tatár bifsztek.
Egyesek hungarikumnak tartják, a nyereg alatt puhított húsig vezetik vissza.

Tatár beefsteak



Hozzávalók: 
  •  60 dkg marha bélszín (lehet a hártyáitól gondosan megtisztított comb is) 
  • 2 tojás sárgája 
  • 1 közepes fej hagyma apróra kockázva 
  • 1 ek mustár 
  • 1 ek kecsap 
  • 1 ek pirospaprika 
  • 1 ek worcester szósz 
  • 1 ek puha vaj 
  • 1 tk só 
  • 1 tk bors 
  • a pácoláshoz: mustár, bors, olívaolaj 
  • a tálaláshoz: vaj, fokhagyma, paradicsom, paprika, uborka 
Elkészítése: 

 A húst csíkokra vágom és mustáros, borsos, olívaolajas pácba forgatom. Hűtőben legalább 3 napig érlelem, naponta megforgatom. Érlelés után kétszer ledarálom a húst és bekeverem a hozzávalókkal. Pirítóssal, vajjal és zöldségekkel tálalom.

Nincsenek megjegyzések: