2016. február 2., kedd

Megdöbbentő! - Mérgező tea receptje terjed a neten


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptúrákkal kapcsolatosan. Kérik, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél. Amennyiben kérdésük van az OGYÉI is áll a lakosság rendelkezésére;
e-mail címük: ogyei@ogyei.gov.hu

A tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet fogyasztása veszélyes, mely esetenként végzetes kimenetelű is lehet – reagált egy az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata) – a magköpeny kivételével – mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, veszélyes! Hatóanyagai taxán típusú mérgező alkaloidok (taxin, taxakatin), diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin).

Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

Forrás: Dombó Portál

A táplálékkiegészítők és a paleo című írásomban jeleztem, hogy írni fogok az én hiánypótló választásomról. Ez cikk most egy kicsit megváltoztatja a mondandóm. 

Egészségünk védelmében és helyreállításában megfigyelhető egyfajta visszarendeződés. A természet patikája és a népi gyógymódok előtérbe kerültek. Megdöbbentő azonban a felelőtlenség (lásd a fenti esetet is) mind az ajánlók, mind a fogyasztók körében. Hogy tudjuk kiszűrni az ártalmas, akár tragédiához vezető megtévesztéseket?
Ennek egyetlen módja a saját magunkért való felelősség vállalásunk. Ellenőrizzük a kapott információkat! Találunk megbízható forgalmazókat, akik megfelelő garanciákkal és személyes tanácsadással szolgálnak; legyen az akár egy tea, vagy gyógynövény, vagy kozmetikum. 

Alapos körültekintéssel végeztem a válogatást e trendi piacon. Felvállalom, amit képviselek bátran, felelősséggel! 
Fordulj hozzám bizalommal, beszéljük át, hogy milyen problémára keresel természetes megoldást. Megalapozott tudásommal segítek! Légy Te is megfontolt és körültekintő. Ne vond meg magadtól az információt, az ingyen van! Szeretettel adom!


Nincsenek megjegyzések: