2016. április 25., hétfő

Szicíliai caponata

Talán mert nagyon vágyom már a nyárra, déli ízekről fantáziálok. Itália magával ragadó színei, illata, no meg a dolce vita ihlette az ebédre valót.
Érzések, emlékek kavalkádja tette örömtelivé az amúgy hideg, szeles esős vasárnapot.

Szicíliai caponata


Hozzávalók: 
2 db padlizsán 
3 db paradicsom 
3 zellerszár 
1 db pritamin paprika 
1 nagy fej hagyma 
5 dkg mandula (vagy fenyőmag) 
5 dkg datolya (vagy mazsola) 
2 ek olívaolaj 
1/2 dl fehérbor 
1/2 dl balzsamecet 
só, méz, morzsolt bazsalikom, keserű csoki - ízlés szerint 
Elkészítése: 
Előkészítem a zöldségeket. Először a padlizsánt kockázom fel, besózom és fél órára félreteszem. A hagymát karikára, a többi zöldséget kockákra vágom (kb. 2cm). Egy nagy serpenyőben felforrósítom az olajat, beleteszem a hagymát és egy kicsit dinsztelem, aztán sorban a zellerszárat, a paradicsomot ugyanígy. Lemosom a padlizsánt, szűrőn lecsepegtetem, hozzáadom és tovább folytatom a pirítást. Belekeverem a mandulát, a datolyát, a sót, a mézet, a bazsalikomot és felöntöm a borral. Lassú tűzön párolom. Amikor a bor elfőtt, akkor ízesítem a balzsamecettel és összeforralom. Tálaláskor keserű csokit reszelek rá.




Megjegyzés küldése