2012. március 9., péntek

Paleolit napi menü...139. nap

Tegnap a barátaimmal ebédeltem és szóba került a víz fogyasztás fontossága. Régebben már írtam róla, de nem árt az ismétlés. Találtam egy jó kis írást, amit megosztok.

A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. A víz jelentős mennyiségével tűnik ki az emberi szervezetet felépítő vegyületek közül. Az újszülöttek testének körülbelül 70%-a víz, mely később az élet előrehaladtával folyamatosan csökken - a felnőtt ember szervezete átlagosan 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz.

A vérnyomástól a salaktalanításig
A víz élettani szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. Nem csupán fő alkotórésze a testet felépítő sejteknek, hanem számtalan biokémiai folyamat kiindulási és végterméke. Lehetővé teszi a vérkeringést és befolyásolja a vér összetételét. Biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásában. Segíti a testhőmérséklet szabályozását és az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását. Annak ellenére, hogy a szervezet víztartalma viszonylag állandó, folyamatos cserélődésben van. A napi átlagos vízveszteség körülbelül 2,3-2,5 liter, de mivel egészséges szervezetben a folyadékfelvétel és -leadás egyensúlyban van, ugyanennyi vizet vesz fel az ember folyadékok és egyéb táplálékok formájában.

A cikk folytatása...

Csütörtöki menü

reggeli:- narancs
ebéd: - húsleves, sült kolbász párolt káposztával
vacsora: - gyömölcs mix, rumos keksz


Nincsenek megjegyzések: