2012. június 9., szombat

Paleolit napi menü 231. nap


Nem túl régi történelem, - jó páran emlékszünk még rá- az emberek  egymást segítő közösségekben éltek. Az ilyen közösségek alapja az egymásra utaltság volt. A nagycsalád, a szomszédság összefogásával nagy dolgok születtek. Felépült a ház, elkészültek a kampány munkák…Jó ízű együttlétek közepette megbeszélték örömüket, bánatukat, küzdelmes életüket. Tudtak egymásról és figyeltek egymásra. Cserélgették a termékeiket. Az iparos elfogadta fizetségül az élelmet, a gazdálkodó az iparcikkeket.
Aztán bezárkóztak, kerítéseket építettek, az ablakokat függönyökkel zárták el, nagy falakat építettek maguk köré. Jött az úgynevezett jóléti társadalom, leértékelődött az önfenntartás. Fejlett kereskedelem, pénz, multik, árú dömping. Elértéktelenedtek a termékeik, a termelőből vásárlóvá vált.
Napjaink nehéz gazdasági körülményei közepette- utópia arra gondolni, hogy megoldás lehetne egy kis visszarendeződés? Lehetne könnyebb, ha segítenénk egymást? 
Gyakran gondolok arra, hogy milyen szép is lenne, ha tenné mindenki, azt, amihez ért és kicserélnénk a termékeinket és ezzel állnánk össze eggyé. 
A szőlőben termelt zöldségekre már előre vannak jelentkezők, többen is kérték, hogy a feleslegre vevők lennének. Persze az én kertem még kísérleti stádiumban van, de ezzel elindult itt egy folyamat azon túl, hogy tiszta táplálékhoz jutok. ( A spenótért már kaptam himalája sót:-)

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, eper, kávé
ebéd: - hagymaleves, gordon bleu
vacsora: - spenót tükörtojással

Spenót


Hozzávalók:
1 kg spenót
2 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
2 ek tökmagliszt - itt beszerezhető
1 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
só, bors
Elkészítése:
A spenótot bő vízben átmosom, kevés vízzel megpárolom és a vízzel együtt összeturmixolom. A zsíron megfuttatom a tökmaglisztet, az apróra felvágott fokhagymát és felengedem a zabtejszínnel. Hozzákeverem a spenótkrémet, sózom, borsozom és összeforralom.

Megjegyzés küldése