2011. október 27., csütörtök

Paleolit napi menü...5. nap

Gyűjtögetem a recepteket és nagyon nagy örömöm lelem a a paleolittá alakításban.
 Barátaimmal is kóstoltatom a paleo süteményeket, gyakran észre sem veszik, hogy nincs bennük liszt és cukor. 
Tegnap többen kérdezték tőlem, hogy mennyit fogytam. Hude örültem!!!
Jólesett a szabadban töltött idő is, még a nap is rám sütött egy kicsit. Olyan ez, mintha valami hangulat javítót szednék. Persze ez mindig így van, ha olyat teszek, amit nagyon szeretek. 


Vettem egy sütőtököt. 
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. 
A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára.
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. 
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását.
A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. 
A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.



Szerdai menü 
reggeli:   - gyümülcs
ebéd:      - borscs
vacsora: - sült tök

Készítettem még tökös-mákos muffint a "dobozomba". Azért egyet megkóstoltam! :-)
Nagyon jó sütőm van, a muffinok együtt sültek a tökkel.

Borscs


Hozzávalók:
40 dkg felkockázott marhahús
1 kis fej hagyma
1 szál sárgarépa 
1 szál fehérrépa
1 kis zeller
2 db cékla
1 kis fej káposzta
3 db paradicsom
olíva olaj
só, babérlevél, kömény
 petrezselyem
Elkészítése:
A hagymát felkockázom, a sárgarépát, fehérrépát karikákra, a céklát csíkokra, a paradicsomokat negyedelem és felforrósított olajon megdinsztelem. Megszórom és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a fűszereket és kb. 20 percig fedő alatt párolom. Közben felvágom a káposztát. (nem kell nagyon apróra) és belekeverem. Vízzel feleresztem és lassú tűzön készre főzőm. Amikor elkészült megszórom a petrezselyemmel. Napokig eláll !

Sült tök



Tökös-mákos muffin


Hozzávalók:
4 db tojás
20 dkg sütőtök
10 dkg kókuszreszelék
2 ek. mák
2 ek. olíva olaj
1 ek. méz
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem, lereszelem a tököt és a többi hozzávalóval a felvert tojásokhoz keverem.






Nincsenek megjegyzések: