2011. október 28., péntek

Paleolit napi menü...6. nap

Ma soron kívüli méretkezést tartottam. Ennek oka a tegnap reggelire  és ebédre fogyasztott szalonna volt. (sajnálom, hogy nem fotóztam le) Nos az eredmény hétfő óta mínusz 1 kg. Jó úton járok! :)
Valóban elmondhatom, hogy napról napra könnyebb vagyok. Jókat eszem és szeretem ezt a kreatív konyhát.

Kedvelem a zöld fűszereket.Mindig van a hűtőben petrezselyem, kapor, bazsalikom és tárkony.

Petrezselyem:
A növény vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, és teáját fogyasztják hólyaghurut esetén is. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére ajánlható.

Kapor:
A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.


Bazsalikom:
A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást (ld. figyelmeztetést). A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.


Tárkony:
A tárkony jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, de ismert étvágygerjesztő hatása.

A népi gyógyászatban emésztést serkentőként használják.



Csütörtöki menü


reggeli:   - sült tök, szalonna, pritamin paprika
ebéd:      - tökfőzelék, sült tarja, sült szalonna
Vacsora: - ugyanaz, mint az ebéd


Tökfőzelék


Hozzávalók:
1 csomag mirelit tök
1 fej hagyma
3tojás
1 ek zabliszt
kacszsír
só, őrölt paprika, kapor
Elkészítése:
A hagymát kockára vágom és a kacszsíron megdintsztelem, megszórom pirospaprikával , hozzáadom a tököt
 és kb. 1 dl vizet. Sózom és beleteszem a kaprot. Fedő alatt puhára párolom. A tojásokat simára keverem a zab liszttel. Amikor megfőtt a tök belehabarom.


Sült tarja

Hozzávalók:
4 szelet tarja,
 2 vékony szelet szalonna
csipet só
Elkészítése:
A szalonna szeletek bevagdosom és kisütöm a zsírját. Közben a húsokat kikloffolom és kicsit besózom. A szalonna zsíron mindkét oldalát pirosra sütöm. Kis vizet öntök rá és fedő alatt puhára párolom.

Nincsenek megjegyzések: