2011. december 5., hétfő

Paleolit napi menü...44. nap

Illat idéző a szegfűszegelt narancs...


...és a sütőtökös narancslekvár.


Hozzávalók:
3 kg narancs (tiszta súly)
2 kg sütőtök (tiszta súly)
1 kg nyírfacukor
2-2 tk fahéj, szegfűszeg, gyömbér
Elkészítése:
A tököt feldarabolom, eltávolítom a magját és lehéjazom. Lereszelem, beleteszem a fazékba és annyi vizet öntök, hogy ellepje. Elkezdem a főzést. Közben megtisztítom a narancsokat. 2 db-ot nagyon vékonyan lehéjazok, hogy fehér részből lehetőleg ne maradjon semmi és apróra szelek. A többi narancsot lehéjazom és felkockázom, közben folyamatosan kiszedegetem a fehérjét. Hozzáadom a közben már megfőtt tökhöz. Gyakori kevergetéssel addig főzöm, míg a víz kifő belőle. Amikor besűrűsödik teszem bele a cukrot és a fűszereket. Forrón üvegekbe töltöm és fejre fordítom 1/2 órára. Visszaforgatom és hagyom kihűlni, aztán mehet a polcra. Igen időigényes és munkás ez a lekvárt, csak akkor állj neki, ha van 3-4 órád. Olcsónak sem mondható, viszont kiváló karácsonyi ajándék A munka, az alapanyagok és az a plusz, ami a szívből hozzáadódik...emelik értékké.
Itt a végeredmény, ebből az adagból:


Újra itt a hétfő reggel. Újabb 1 kg, ez már összesen 8 kg. Nagy az öröm!
Hitkérdést nem csinálok a paelóból, megtettem benne a magam változtatásait. Nálam így működik lazán, így vagyok képes arra, hogy hosszútávon folytassam. Ez a 8 kg kettő ruhaméretet jelent. Most az hiszem, hogy ideje lesz a lassításnak, mert a bőröm nem tud követni. :-)

Vasárnapi menü

reggeli: - narancs, mézeskalács
ebéd: - rakott kelbimbó ananász csatnival
vacsora: narancs és a lekvár illata és kóstolgatása

Rakott kelbimbó


Hozzávalók:
20 dkg kelbimbó
5 dkg házi kolbász
4 db tojás
Elkészítése:
A kelbimbót sós vízben megpárolom, 2 tojást keményre főzök. Kis jénai tál alját bekenem kókuszolajjal és ráteszem a kelbimbót, a felkarikázott főtt tojásokat és a kolbászt. 2 tojást egy csipet sóval és köménnyel habosra keverek, és a rakottasra öntöm. Pár percre forró sütőbe teszem.

Nincsenek megjegyzések: