2011. december 8., csütörtök

Paleolit napi menü...47. nap

A rossz példa is lehet tanító. Anyám az utolsó éveiben 13 féle gyógyszert szedett. Ezek fele az alapgyógyszerek káros hatásaira íródott. Mindig rosszul érezte magát.
Pár éve elindultam én is ezen az úton. Túlsúly, mozgás hiány, helytelen táplálkozás és ezek következményei, a civilizációs betegségek. Úgy döntöttem, hogy én gyógyszer mentesen akarok élni. Kicsinység, amit ezért tennem kell. Az elindulás nehéz csak, aztán minden természetessé válik. Minden viszonyítás kérdése. A rendszeres mozgás, az ételek elkészítése - még, ha nem is mindig könnyű izzadás közben- sokkal élvezetesebb, mint  mondjuk a várakozás az orvosi rendelőben, gyógyszertárban.
Sokan tartják ma is, -amikor azért már széles körben tudott, hogy lehetne ez másképp is- egyszerűbb, kényelmesebb egy-egy tabletta beszedése, mint a természetes úton megőrzött egészség.


Szerdai menü

reggeli: - körte, mézeskalács
ebéd: - sült hal paszternákkal, gombával és káposztasaláta
vacsora: ebéd maradék

Sült hal


Hozzávalók:
3 szelet ponty
1 ek zsír
Elkészítése:
Besózom a halat és pár órát pihentetem Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, réteszem a hal szeleteket, aláöntök egy kis vizet (30 ml) fedőt teszek rá és pár percig párolom. Aztán levesz róla a fedőt és mindkét oldalát megpirítom.

Pirított gomba

Hozzávalók:
3 dkg szárított erdei gomba
só, bors
Elkészítése:
A gombát vízbe áztatom kb. 1 órát, leszűröm és beleteszem abba a zsírba, amiben a hal sült. Kicsit sózom és megszórom a borssal. Kevergetve pirítom pár percet.

Sült paszternák

Hozzávalók:
2 szál paszternák
3 gerezd fokhagyma
1 diónnyi zsír
Elkészítése:
A paszternákot hasábokra vágom és megpárolom, aztán leszűröm, konyharuhára szedem és leszárítom. A fokhagymát felszeletelem, egy serpenyőben felforrósítom a zsírt és egyszerre teszem bele a paszternákot és a fokhagymát. Pirosra sütöm.

Káposzta saláta


Hozzávalók:
1/2 fej saláta
1 dl balzsamecet
só, kömény
Elkészítése:
A káposztát felszeletelem, besózom és állni hagyom 1 órát. Közben elkészítem a salátalevet. A balzsamecetet felforralom 1 1/2 dl vízzel, a köménnyel és forrón a káposztára öntöm. Jól összekeverem, kihűlés után a hűtőbe teszem.

Nincsenek megjegyzések: