2011. december 14., szerda

Paleolit napi menü...53. nap

Rég látott barátom látogatott meg, akivel megosztottam a vacsorám. Nagy sikere volt. A cukkini rösztinek sincs diétás kinézete,   bárkit megkínálhatunk vele. Fogyaszthatjuk főételként salátákkal és köretnek is kiváló lehet.

Luca napja volt. Lassan elfelejtődnek a néphagyományainkhoz kötődő jeles napok, szokások.
A lányok és az asszonyok napja volt, amikor nem volt szabad dolgozniuk. Luca bűntette azokat, akik ezt megszegték. Vidám játékokkal töltötték az időt. Ilyen volt például a szerelmi jóslás. Kimentek a disznóólhoz, megkopogtatták a tetejét, ha a disznó nem ijedt meg és csendben maradt, az jelezte a közelgő házasságot. Ha megijedt és röfögött, ahány röfögés, annyi év múlva volt lehetséges a férjhez menés.
Ezen a napon kezdték el készíteni a széket is, amire karácsonykor az éjféli misén felállva megláthatták a jövendőbelit. Lassan készült ez a szék. Karácsonyig mindennap kellett csinálni rajta valamit. Megmaradt a mondás: "Lassan készül, mint a Luca széke.".
Szokás volt egy cserépbe búzát vetni. Ha minden szem kikelt karácsonyra, az jelzett bőséget a következő évre.

Keddi menü

reggeli: - kivi
ebéd: - cukkini röszti céklával
vacsora: - maradék (hidegen is nagyon finom)

Cukkini röszti


Hozzávalók:
2 db cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2 ek őrölt mandula
1 ek kókuszolaj
só, bors
Elkészítése:
A cukkinit, a hagymát és a fokhagymát lereszelem és besózom. Fél órát hagyom, hogy és kinyomkodom a levét. Hozzákeverem a tojásokat, a borsot és a mandulát. A kókuszolajat felforrósítom és kanállal beleadagolom a masszát, kis lepénykéket sütök. Mindkét oldalát megpirítom. Óvatosan forgassuk, mert elég lágy ez a tészta. Itatós papírra szedem.

Nincsenek megjegyzések: