2012. május 15., kedd

Paleolit napi menü 206. nap

Mostantól a reggeli limonádé bodzavirággal dúsított. Van egy 2 literes kancsóm, praktikus szűrős fedéllel, ebben készül.

Bodzás limonádé


Van benne 2 db bodzavirág, 2 db citrom, az egyik felkarikázva, a másik kifacsarva és víz. Naponta, amíg virágzik a bodza, frissen készítem.

Az paleolit életmódba abszolút beleillik a gyűjtögetés, a természet ajándékainak a felhasználása. A bodzát ott szedem, ahol autók nem járnak, ahol nincs vegyszerezés. Az erdőben,  a forrás melletti tisztás a gyűjtőhelyem.

Hétfői menü

reggeli: - bodzás limonádé, alma, kávé
ebéd: - sült sajt, saláta
vacsora: - tükörtojás, saláta

Sült sajt, saláta
A bodza: fogyaszt, ránctalanít és...

Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem.

A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak, a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon tájegységenként tér el a vele kapcsolatos mondák színezete. Egyes vidékeken, például a palócok szerint és a Csereháton, valamint Göcsejben ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, vagy az ágakat az ólba teszik, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. Az alsó Őrségben ezzel szemben nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája. A cikk folytatása itt.


Megjegyzés küldése