2012. szeptember 6., csütörtök

Paleolit napi menü 320. nap

Szép csendesen esik az eső. Kevés részünk volt az idén benne. Hallgatom a gazdálkodó barátaim kétségbeesett panaszait és elszomorít az aszály következtében kialakult kép. Családi tragédiák, emelkedő élelmiszerárak...nehéz időket élünk. Alkalmazkodni, váltani, változtatni kell.
Eljött az ideje a közös gondolkodásnak és az egymást segítő közösségek létrehozásának.

Nem túl régi történelem, - jó páran emlékszünk még rá- az emberek egymást segítő közösségekben éltek. Az ilyen közösségek alapja az egymásra utaltság volt. A nagycsalád, a szomszédság összefogásával nagy dolgok születtek. Felépült a ház, elkészültek a kampány munkák…Megbeszélték örömüket, bánatukat, küzdelmes életüket. Tudtak egymásról és figyeltek egymásra. Cserélgették a termékeiket. Az iparos elfogadta fizetségül az élelmet, a gazdálkodó az iparcikkeket.
Aztán bezárkóztak, kerítéseket építettek, az ablakokat függönyökkel zárták el, nagy falakat építettek maguk köré. Jött az úgynevezett jóléti társadalom, leértékelődött az önfenntartás. Fejlett kereskedelem, pénz, multik, árú dömping... Elértéktelenedtek a termékeik, a termelőből vásárló vált.
Napjaink nehéz gazdasági körülményei közepette- utópia arra gondolni, hogy megoldás lehetne egy kis visszarendeződés? Lehetne könnyebb, ha segítenénk egymást? 



Szerdai menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - fűszeres tarja uborka salátával / éttermi menü
vacsora: - sült hal paradicsomos mártásban

Ebéd


Sült hal paradicsomos mártásban


Hozzávalók:
30 dkg hekk
3 szem paradicsom
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
1 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 tk méz
só, egész bors, őrölt paprika
Elkészítése:
A halszeleteket a felforrósított kókuszolajon mindkét oldalán kisütöm. A visszamaradt olajban megpattogtatom a borsot, rárakom a felszelt paradicsomot és megpárolom. Amikor elfőtte a levét megszórom a gesztenyeliszttel és az őrölt paprikával. Kevés vizet öntök alá, sóval és mézzel ízesítem, összeforralom és botmixerrel átmixelem. Visszateszem a kisült halszeleteket  és újraforralom.

Nincsenek megjegyzések: