2012. október 19., péntek

Paleolit napi menü 363. nap


25 éve folyamatosan fogyókúráztam és visszahíztam többnyire többet, mint amit leadtam. Az utóbbi évek hozadéka nálam is a magas vércukor, magas vérnyomás, magas koleszterin szint...
Döntenem kellet, hogy maradok a "kényelmes", megszokott életvitel és a gyógyszerek mellett, vagy váltok.
Keresgéltem a hosszútávon is betartható diéták között és így találtam rá a PALEOLIT táplálkozásra. Dr. Szendi Gábor Paleolit táplálkozás és Loran Cordain  Paleolit étrend – Fogyjunk, éljünk a természet rendje szerint című könyveik  alapján elkezdtem a kúrát. Tartottam pár próba napot, beszereztem egy-két alapanyagot.
Olyan volt, mit egy időutazás, vissza a kőkorszakba!

Régi fogyós tapasztalatom, hogy akkor volt sikeres, ha leírtam  és pontosan megterveztem a következő napot. Régebben egy füzetben, most blogot írok.  Ebből a naplóból sokak biztatására készült ez az írás. A paleolit életmód gyakorlati alkalmazását szeretném közzétenni.
A fent említett 2 könyv bőségesen tárgyalja a paleolit étrend tudományos hátterét, én a gyakorlati oldalát szeretném bemutatni őszintén, kendőzetlenül.

Az életmód és fogyókúra iparban  sok a hazugság és a csak kevesek számára teljesíthető receptúra. Elárasztanak bennünket a sokat ígérő termékekkel, az igazi változásra nem ösztönző programokkal. Óriási üzlet ez, aminek nem az ember van a középpontjában, hanem a pénz.

Kutatások bizonyítják, hogy az elmúlt évezredek során az emésztőrendszerünk nem változott. Ebből kiindulva és leegyszerűsítve keressük azokat az élelmiszereket, amit a paleolit korban fogyaszthattak. Kutatások irányultak arra is, hogy a civilizációs betegségeink jórészt az „emészthetetlen” táplálkozás következménye.

Alapok leegyszerűsítve:

A kerülendők  listája:
-          
- gabonafélék (kis mennyiségben zabliszt, zabpehely)
- cukrok
- tej és tejtermékek (sajt néha megengedett)
- hüvelyesek (bab, borsó)
- keményítők (krumpli, rizs, kukorica)
- ipar által feldolgozott, tartósítószerrel és egyéb kemikáliákkal kezelt és dúsított késztermékek

Amit fogyaszthatunk:
-          húsok
-          zöldségek
-          gyümölcsök

A konyha átállítása:
Átszerveztem a polcokat, kipakoltam és külön polcra raktam a cukrot, a liszteket, a tésztákat, zsemlemorzsát, a búzadarát és az ételízesítőket. Ezeket már az első hét után el is ajándékoztam, szükségtelenné váltak.

A helyükre bekerültek a nyírfacukor, zabpehely, zabpehelyliszt, kókuszreszelék, darált mandula, méz. Ez volt az kezdet, aztán folyamatosan bővültek az alapanyagok. Egy egyszerű, könnyű átmenetet terveztem.
Folytatás holnap..

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - mustáros raguleves, karfiolos csirkemell
vacsora: - mézes kacsa, párolt káposztával

Mézes kacsa párolt káposztával



2 megjegyzés:

jutkaditka írta...

AA zab semmilyen formája nem paleo! Szendi Gábor első könyvében kompromisszumként megengedte, de azóta visszavonta, és teljes egészében a tiltólistára rakta.

A sajt pedig tejtermék, tehát szintén nem paleo! Az érett sajtokat még elfogadhatónak mondják a paleós szakemberek (pl. parmezán), de a paleós orvos szerint még azokat se fogyaszthatja, aki betegsége megszüntetése miatt paleózik, nem csak hobby-ból!

Továbbra is csodálkozok, hogy az éttermi kajákat paleónak minősíted! A képen látható párolt lila káposzta tuti cukorral készült, és az étel elkészítésénél étolajat is használtak, az egészen biztos. Hogy a mártás miből van, azt meg csak a szakács tudja, de ezekbe ált. raknak egy kevéske tejszínt, hogy krémesebb legyen:(

Csodálom, hogy Neked így is használ a paleózás, én sajnos nem vagyok ilyen szerencsés, pedig sokkal szigorúbban véve betartom:(

Judit

Gyula írta...

Véleményem szerint kicsit szemrehányó a hozzászólólásod,de nem az én tisztem megvédeni másokat,csak egy kis gondolat menetet fogalmaznék meg.Ha szárazon mindent ki tiltunk az életünkből,és minden étkezéskor kielemezgetjük hogy ebbe mi is lehet,véleményem szerint megkeseríthetjük az életünket. Sokkal többet árthatunk a lelkünknek,mint amit használunk a szervezetünknek.Gondolom én ezzel Éva is igy lehet.Szerintem ha már az ember a kenyeret,a krumplit és a cukrot ki bírja iktatni a táplálkozásából akkor már sokat tett az egészsége érdekébe,és ha véletlenül még is van egy kis cukor azon a lila káposztán akkor talán nem lesz attól semmi baja. Véleményem szerint nagy hangsúly van a mértékletességen is.