2012. április 28., szombat

Paleolit napi menü 189. nap

Beköszöntött a nyár, hirtelen, de immár visszavonhatatlanul. Sorra jönnek a szabadföldön termett zöldségek, gyümölcsök. Töltekezhetünk vitaminokkal és ásványokkal. A D-vitamin begyűjtésének is itt a természetes ideje. Mértékletes napozással és a szabadban töltött órákkal fedezzük a szükségleteinket.

Mióta hatásos népegészségügyi kampányok keretében óvják a lakosságot a túlzott napozástól, háromszorosára nőtt a napfénynek tulajdonított bőrrák -elsősorban a melanóma- eredetű halálozás, indítja 2006 szeptemberében a Medical Hypothesis-ben megjelenő tanulmányát Anthony J. Yun, majd így folytatja: A napfény-kerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfény-függő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen.
A meghökkentőnek ható gondolat nem légből kapott: az utóbbi 15 év intenzív kutatásai azt jelzik, hogy a D vitaminhiánynak meghatározó szerepe van a különféle rákok kialakulásában, s megfordítva: a D vitamin véd a rákkal szemben, s rákbetegeknél lassítja a daganatok fejlődését. A cikk folytatása...



Pénteki menü


reggeli: - olasz almás lepény
ebéd: - frittata fokhagymás salátával
vacsora: - frittata hidegen


Klasszikus étele a mostani időszaknak a tojásos nokedli és a fejes saláta. Gyakran készítettem. Most a nokedlit felváltja a frittata, ami ismét egy olasz ötlet. Hasonló az omletthez, serpenyőben kezdik a sütést ezerképpen alapozzák és miután ráöntik a felvert tojást és annak az alja már megszilárdult, akkor a sütőbe tolják.


Frittata


Hozzávalók:
6 db tojás
5 dkg felkockázott házi sonka
1 csomag zöldhagyma felkarikázva
1 ek olajessimo - itt kapható
csipet só
Elkészítése:
A sonkát és a zöldhagymát az olajon megpirítom. Felverem a tojásokat a sóval. Most jönne az, hogy ráöntöm a megpirított alapra, de nekem nincs olyan serpenyőm, ami a sütőbe tehető (még nincs). Ezért az alapot egy kis tepsibe teszem, erre öntöm a felvert tojást és a sütőben aranybarnára sütöm. 

Fokhagymás saláta ahogy a nagyanyám is csinálta


Hozzávalók:
1 fej saláta
2 szál friss  fokhagyma a szárával együtt felkarikázva
2 dl víz
1 dl fehérbor ecet
1 ek méz
1 tk tökmagolaj
Elkészítése:
A salátát megmosom és egy tálba tépkedem. A vizet a balzsamecettel, a mézzel, a sóval, a fokhagymával felforralom és félreteszem kicsit hűlni. A salátát meglocsolom az olajjal és ráöntöm a még meleg levet. Jól összekeverem és hagyom kihűlni. A saláta kicsit megfonnyad, én így szeretem. ( Ha a gyerekeim itthon vannak, akkor teljesen kihűtöm a levet, így ropogós marad a saláta. )

Nincsenek megjegyzések: