2012. február 28., kedd

Paleolit napi menü...129. nap

Itt vannak az első, igazi tavaszi napok. Gondoltam tegnap a "D-vitamin gyűjtögető túrán". A ma reggel pedig egy hóval búcsúzó februárt mutat.


Az idei télen, leszámítva azt a felhős, havas és hideg 2-3 hetet, sikerült természetes úton beszereznem ezt a létfontosságú vitamint. 
Többen kérdezték tőlem, hogy a paleolit táplálkozás mellett szedek-e táplálékkiegészítőket. Csak C-vitamint szedek, ahogy azt régebben is szoktam a téli napokban. Figyelem magam, a szervezetem nem jelez hiányt. Rég volt ilyen egészséges a bőröm, a körmöm, a hajam. Az ilyentájt előforduló "tavaszi fáradtságnak" sincs nyoma. 

Sok volt a húsból az elmúlt napokban. Most másra vágyom. Ennek jegyében készült a

Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - grillezett körte, csatni, gesztenyés-csokis süti
vacsora: - ugyanaz, mint délben

Ebéd


Gesztenyés-csokis süti

Hozzávalók:
2 db tojás
2 ek. cukor
2 ek. étolaj
12 dkg gesztenyeliszt
1 ek. kakaó
5 dkg mazsola
1/2 dl rum
1 dl víz
1/2 sütőpor
Elkészítése:
A mazsolát rumba áztatom. A tojásokat kikeverem a cukorral és az étolajjal. Hozzáadom a többi alapanyagot  a mazsolát a rummal együtt és összekeverem. Szilikonos kenyérformába öntöm és előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm. 

Alma-ananász-barack csatni

Hozzávalók:
2 doboz darabolt ananász konzerv
1 üveg barack kompót
3 db alma
1 fej hagyma felkockázva
2 ek. méz
1 ek kacsazsír
1/2 dl balzsamecet
3 db chili paprika
só, szegfűbors, mustármag, fahéj, kardamom
Elkészítése:
Felforrósítom a zsírt, beleszórom a fűszereket, megpattogtatom és beleteszem a hagymát. Kevergetve megdinsztelem. Aztán hozzáadom a gyümölcsöket. Kis vizet öntök alá és puhára párolom. A végén ráöntöm a mézet és a balzsamecetet és botmixerrel átmixelem. Kis üvegekbe töltöm, mint a lekvárokat.

Nincsenek megjegyzések: