2012. április 29., vasárnap

Paleolit napi menü 190. nap

Folytattam az itáliai kalandozást, aminek az apropóját a barátaim látogatása és a gesztenyeliszt beszerzése adta. A héten több ételem ihlette a napfényes Itália. Előkerült egy régi recept, a szicíliai caponata. Alapja a padlizsán, paradicsom és a zellerszár, a többi pedig ahány vidék-, ahány ház, annyi szokás. Ezerképpen készítik és fogyasztják. Előétel, hidegen saláta, egytálétel, húsok mellé köret...

Szombati menü

reggeli: - 1/2 citromlé, alma, kávé
ebéd: - caponata
vacsora caponata hidegen

Szicíliai caponata


Hozzávalók:
2 db padlizsán
3 db paradicsom
3 zellerszár
1 db pritamin paprika
1 nagy fej hagyma
5 dkg mandula (vagy fenyőmag)
5 dkg datolya (vagy mazsola)
2 ek olajessimo - itt beszerezhető
1/2 dl fehérbor
1/2 dl balzsamecet
só, méz, morzsolt bazsalikom, keserű csoki - ízlés szerint
Elkészítése:
Előkészítem a zöldségeket. Először a padlizsánt kockázom fel, besózom és fél órára félreteszem. A hagymát karikára, a többi zöldséget kockákra vágom (kb. 2cm). Egy nagy serpenyőben felforrósítom az olajat, beleteszem a hagymát és egy kicsit dinsztelem, aztán sorban a zellerszárat, a paradicsomot ugyanígy. Lemosom a padlizsánt, szűrőn lecsepegtetem, hozzáadom és tovább folytatom a pirítást. Belekeverem a mandulát, a datolyát, a sót, a mézet, a bazsalikomot és felöntöm a borral. Lassú tűzön párolom. Amikor a bor elfőtt, akkor ízesítem a balzsamecettel és összeforralom. Tálaláskor keserű csokit reszelek rá.

Megjegyzés küldése