2012. február 12., vasárnap

Paleolit napi menü...113. nap

Tegnap egész nap havazott és havazik most is. Ez ám a tél! A városomban nem jeleskednek a hóeltakarítók, ahogy az lenni szokott, meglepetésként érte őket a tél. Nehezen megy a gyaloglás, jobban dolgoznak az izmok.
A hideg is tartja magát, bátrabban nyúlok a "melegítő" ételekhez. A konyhára is több idő jutott, mint terveztem. Készültek a csatnik, a sajtok és a gyerekkényeztető csokiszalámi...

Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - szalonna, sajt, lilahagyma
vacsora: - csokiszalámi, alma

Ebéd


Cékla-alma csatni


Hozzávalók:
3 db cékla
5 db alma
1 nagy fej hagyma
1 ek zsír
1/2 dl balzsamecet
2 ek méz
3 db csili paprika
só, kömény, mustármag, fahéj
Elkészítése:
A felforrósított zsíron megpattogtatom a fűszereket és megdinsztelem rajta a felkockázott hagymát. A céklát belereszelem. Kevés vizet öntök alá, sózom és puhára párolom. Végül belekerül a felkockázott alma, a méz és a balzsamecet. Sűrűre főzöm. 


Csokoládészalámi


Hozzávalók:
7 dkg kókuszolaj
10 dkg étcsoki
2 ek nyírfacukor
10 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
1 tojás
1 narancs reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék / kívülre
Elkészítése::
Felolvasztom a kókuszolajat, benne a csokoládét és lassú tűzön sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. Fél órát hűtöm, aztán kiterítek egy fóliadarabot, a közepére vékony csíkban megszórom a kókuszreszelékkel és erre kanállal halmozom a csokimasszát sorban egymás után. Jól beszórom kókuszreszelékkel és a fólia segítségével szalámi formára igazgatom. 1 éjszakára a hűtőbe teszem és felszeletelem. Ha marad, akkor folpack-ba csomagolom és beteszem a mélyhűtőbe. Borús napokra kiváló csemege.


A friss sajtjaim


Megjegyzés küldése