2011. november 1., kedd

Paleolit napi menü...10. nap

“Ahhoz, hogy önmagad legyél – egy olyan világban, amely éjjel-nappal arra törekszik minden erővel, hogy olyanná tegyen téged, mint akárki más – a legnehezebb csatát kell megvívnod amit csak lehet emberileg, és sosem szabad abbahagynod a harcot.” (E. E. Cummings)


Ezt az idézetet találtam a mérlegelésem napján...kapom a segítséget sok helyről! :-)
Miért mondom? Mert egy kicsit elégedetlen voltam a másfél kilóval, ami lement a múlt héten. Játszik az elmém...semmi okom az elégedetlenségre, sőt...harc a régi típusú fogyókúráimat juttatja az eszembe. NINCS HARC , minden pillanatát élvezem. A főzést, az evést és a mozgást.


A tegnapi muffinba fahéj is került. 


Fahéj


A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. A csodás fahéj azonban nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.


Cellulitisz (narancsbőr) kezelésére készíthetünk házilag is krémeket, masszázs olajokat. 


Krém: kis tégelybe töltsünk kb. 10 ml-t az éppen használatos testápolónkból és csepegtessünk bele 1 -2 csepp fahéjolajat.
Masszázsolaj: 10 ml bázisolajhoz (lehet akár napraforgó-, olíva-, kukorica-, tökmag-, a legjobb a szezámmagolaj )


Ez a masszázsolaj kiváló afrodiziákum a fahéj nyugtató és vérpezsdítő hatása miatt.
Legyünk nagyon óvatosak a fahéjolaj adagolásával, mert nagyobb dózisban kellemetlen csípő érzést okoz.

Uborka


Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony: 10 kcal (42 kJ) 100 g-ban. Sokféle vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk. Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában.


Az otthoni szépítkezés egyik legismertebb formája az uborkaszeltek arcra pakolása. Ezzel szemben én azt javaslom, hogy hámozzuk meg az uborkát és a héját pakoljuk a bőrünkbe, a belsejét a szánkba:-)
A héjában van ugyanis a legtöbb bőrfrissítő hatóanyag. 


Uborkás regeneráló pakolás:


Keverjünk ki 1 élesztőt 1 ek tejjel és 2 ek uborkalével. Vigyük fel az arcbőrre és hagyjuk fent 20 percig. Utána körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át, a maradékot pedig mossuk le.


Hétfői menü:


reggeli:   - alma, muffin
ebéd:      - hústleves, göngyölt karaj, uborka saláta
vacsora: - főtt hús


Húsleves


Hozzávalók:
1 kg leves hús
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 zeller
1 karalábé
1 hagyma
só,  bors
Elkészítése:
Az összes hozzávalót beleteszem a gyorsfőzőbe (kukta), felengedem 3 l vízzel, ráteszem a fedőt és a forrástól számítva fél órát főzöm. Kb. még fél óra, amíg a fedőt levehetem. Átszűröm. ( a gyerekeimnek tésztát főzök bele)

Göngyölt karaj pataki tálban





Hozzávalók:
12 szelet karaj
12 vékonyra szelt szalonna
12 vékonyra szelt sajt
1 kg sárgarépa
2 hagyma
só, bors
Elkészítése:
A pataki tálat előző este beáztatom. A húsokat kicsit kikloffolom, rárakom a szalonnát és a sajtot és felgöngyölöm. Szorosan a tál aljára teszem és besózom. A sárgarépát 1-2 cm-es darabokra vágom és a húsra teszem. Aztán a hagymát, kicsit sózom és borsozom. Ráteszem a fedőt és kb. 2 órát 200 fokon sütöm. A végén egy félórára fedő nélkül pirítom.
( A családom rizzsel ette, nekik is nagyon ízlett.)


Uborka saláta




Hozzávalók:
2 db kígyó uborka
3 gerezd fokhagyma
só, fehér balzsamecet
Elkészítése:
Az uborkát felszelem és besózom. Amikor levet enged kinyomkodom, belevágom a fokhagymát és balzsamecettel ízesítem.

Nincsenek megjegyzések: