2011. november 5., szombat

Paleolit napi menü...14. nap

Vendégeim voltak tegnap, egy kedves barátnőm a kis unokájával. Hozták az ősz első disznóságait. Szalonnát, kolbászt, sonkát.
Ő az, akivel sokat ettünk együtt, megfeledkezve a következményekről...a régi minta szerint, "minden, ami jó az árt" alapon:-)
Miközben ettük a kemencében sült finomságokat vastagra szelt puha kenyérrel, no meg a kakaspörköltet, meg a disznótoros bőségtálakat- jókat humorizáltunk és bizony gyakran elhangzott, hogy mi majd "holnaptól fogyókúrázunk".
Biztosan nem kellett volna, szánom-bánom. Akkor még nem tudtam, hogy nem kell lemondani a kulináris élvezetekről, csak a rémes diéták és a koplalás volt az ellenpólus.
A paleolit táplálkozást nem nevezném diétának, inkább csak odafigyelés. A kemencében sült bárány nagyon finom párolt zöldségekkel és salátákkal, a kakaspörkölt káposzta salátával, a disznótoros párolt káposztával. A lényeg, ha belegondolok régen sem a köreteken volt....úgy szoktuk meg.
A megszokások gyakran a rossz tanácsadók az élet egyéb területein is. Vajon miért van az, hogy akkor lépünk, ha rákényszerülünk? (jelen esetben az egészségromlás) Merjünk változtatni!
Remélem, hogy páran az olvasóim közül nem várják meg a bajt, előtte megtesznek  egy lépést. Azoknak pedig, akik már benne vannak a helytelen életmód következtében kialakult kórságokban- üzenem, hogy sohasem késő! Az emberi test csodálatosan van "kitalálva", ahogy képes megbetegíteni önmagát, úgy képes meggyógyítani is.

A vendégeim délidőben jöttek és én különösen finom ebédet akartam. Régi, görög nyaralások emléke ihlette a választásomat. (Álmaimban már megint úton voltam) A muszakát alakítottam paleóvá.
A legnagyobb dicséret egy háziasszonynak, ha elkérik a receptet. Ajajjj, tőlem elkérték!:-)

Pénteki menü


reggeli: - alma, fahéjas tea
ebéd: - paleo muszaka, cékla saláta
vacsora: kolbász, paprika

Paleo muszaka



Hozzávalók:
2 padlizsán
25 dkg darált hús
10 dkg szalonna
5 tojás
5 dkg reszelt sajt
4 paprika
1 fej hagyma
2 dl paradicsomlé
1 ek olívaolaj
2 ek zabpehely
só, bors, fahéj, rozmaring
Elkészítése:
A padlizsánt 1 cm-es karikákra vágom és besózom ( legalább 1 órát álljon, így a keserű ízét kidobja magából) . Közben kockára vágom a hagymát, a paprikát csíkokra és a felforrósított olajon megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst és pár percig kevergetve pirítom. Ráöntöm a paradicsomlevet, a fűszereket ( a fűszerek mennyisége a csipet) és addig párolom amíg jó sűrű lesz.
Közben felszeletelem vékonyra a szalonnát és egy részét jénai tál aljára fektetem. Erre egy sor padlizsán kerül, aztán a zabpehely, aztán a ragu, aztán padlizsán és a tetejére a maradék szalonna. Beteszem a sütőbe 200 fokon kb. 30 percre.
Közben kikeverem a tojásokat a reszelt sajttal és az elősütött rakottasra öntöm. Visszateszem a sütőbe és pirosra sütöm.

Cékla saláta


Hozzávalók
2 kis db cékla
2 kk ecetes torma
1/2 citrom leve
Elkészítése:
A céklát lereszelem, ráöntöm a citromlevet és hozzákeverem a tormát.

Kolbász paprikával és paradicsommal





Nincsenek megjegyzések: