2011. november 8., kedd

Paleolit napi menü...17. nap

Napról napra jobban tetszik ez a paleózás nekem: -)  Örököltem a nagy fiamtól egy fényképezőgépet. Elégedetlenek voltak a gyerekeim a telefonos fotóimmal...most tanulhatom a fotózást. Na nem panaszképpen mondom, teszik ez a sok új felfedezés. Amire lefogyok, addigra gyarapodok jócskán tudással.


Kaptam a barátnőm kertjéből céklát. Ma is csinálok céklasalátát.


A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.





Hétfői menü


reggeli: - alma, meggyes muffin
ebéd: - szalonnával, hagymával sült csirkemáj, karfiol pürével
vacsora: ebédről maradt máj, fekete retek salátával

Csirkemáj karfiol pürével


Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
5 dkg szalonna felkockázva
1 fej hagyma karikákra vágva
1/2 kg karfiol
só, bors
Elkészítése:
Elősütöm a szalonnát, egy időben ráteszem a májat és a hagymát. Fedő alatt kezdem el sütni, amikor megfordítom már fedő nélkül. Néha a hagyma miatt meg kell kevergetni. Csak tálalás előtt sózom és borsozom.
A karfiolt rózsáira szedem és sós vízben puhára főzöm. Leöntöm róla a vizet és beletöröm abba a zsírba, amiben a máj sült. Jól átkeverem. 

Fekete retek saláta


recept a gyűjteményben

Népi mondás szerint a fekete retek reggel méreg, délben étek, este orvosság.

Nincsenek megjegyzések: