2011. november 12., szombat

Paleolit napi menü...21. nap

Idegen konyhában 3 nő!:-) Meglátogattuk a barátnőm lányát, aki nemrég új házba költözött a kis családjával. Pici baba, új konyha, új háztartás...szülés utáni súlyfelesleg. Lelkes olvasója lett az írásaimnak és kérte, hogy főzzünk együtt paleót. Úgy döntött, hogy átáll. Az étkezőasztalán már ott állt a "nasi doboz" benne sajtos mufinnal. (Milyen jó, hogy nem egy füzetbe írtam a történetem! ) Szeretek segíteni, szeretek adni. Persze az is leírhatatlan öröm, hogy a megosztásaim hatására csatlakoznak hozzám.
A receptek közül Ő választott. Előző nap beszerezte a hozzávalókat. Az első pontban jelesre vizsgázott, kiváló alapanyagokat vásárolt. Gyönyörű  tágas konyhája van, ideje, hogy elkezdődjön benne az élet.
 3-an álltunk neki az ebéd elkészítésének. A barátnőm a zöldségeket pucolta, én a húsok előkészítésével foglalkoztam, kis barátnőm pedig a kezünk alá adta a dolgokat. Pontosabban adta volna, ha lett volna:-)
Gyorsan kiderültek a konyha hiányosságai, azt is le kellett volna diktálnom a hozzávalók rovatban: szeletelő kés,  vágódeszka, kézi habverő, húskloffoló,tálalókanál...inéttől a humoré és a nevetésé volt a főszerep.
Viszont tanultam is, lehet muffint sütni sütőforma nélkül, elég, ha van a papír. Soha nem jutott volna eszembe és hasznos lehet, pl. ha nagyobb mennyiséget sütünk.

Szeretnék beszámolni arról, hogy megvolt az első "hisztis" napom.
 1 óra körül kezdtük az ebédfőzést és bepánikoltam, hogy fogom kibírni míg elkészül. Szereztem a barátnőmnek pár kellemetlen percet. :-)
A régi mintájú diétáim idején minden nap hisztis volt. A gyerekeim gyakran néztek az égre sóhajtozva: - anya megint fogyókúrázik!

Nagyon egyszerűek és gyorsan készülnek az ételeim. Bátran nekiállhatnak a kezdő háziasszonyok, kismamák. Ma azért más a konyhai foglalatosság, mint az volt nagyanyáink idejében. Lerövidült a főzésre szánt idő. Részben, mert új eszközeink vannak, amik meggyorsítják, részben, mert másfele is kell rohannunk.

Pénteki menü


reggeli: - 1 banán
ebéd: - göngyölt csirkemell, friss paradicsommal, csokis meggyes muffin (recept a gyűjteményben)
vacsora: - 1 pohár paradicsomlé

Göngyölt csirkemell


Hozzávalók:
12 szelet csirkemell
12 szelet szalonna (kb. 1/2 cm x 3 cm)
+ annyi szelet, amennyivel kibéleljük a jénai alját
12 darabka sajt (mérete, mint a szalonnáé)
1 kg sárgarépa
2 fej hagyma
6 db tojás
15 dkg sajt
Elkészítése:
A jénai tál alját kibélelem vékonyra szelt szalonnával. A húsokat kicsit kikloffolom (kloffoltam volna, ha lett volna kloffoló, de a csirkemell e nélkül is jó lett), a közepére teszem a szalonnát, a sajtot és felgöngyölöm. Szorosan egymás mellé behelyezem a tálba, rárakom a vastagra karikázott sárgarépát és a hagymát. Fedővel teszem a sütőbe és puhára párolom. Összekeverem a tojásokat reszelt sajttal és csipet sóval.
Leveszem a tálról a fedelét és ráöntöm a tetejére. Visszateszem a sütőbe és pirosra sütöm.

1 megjegyzés:

csí írta...

Ez jó. Meg fogom csinálni.