2011. november 23., szerda

Paleolit napi menü...32. nap

Méltatlanul elfelejtett gyümölcsünk, - bár nem őshonos, nálunk vadon is terem - a naspolya. A késő ősz gyümölcse. Október végén, november elején, az első fagyok után szedjük és hűvös helyen érleljük Mostanra beérnek az első darabok. Igazi csemege és vitamin bomba! Tipikusan paleo, meg kell küzdenünk érte:-)
Erdőszéleken, cserjésekben gyűjtögethető. Gyerekkoromban fontos esemény volt a naspolya gyűjtés. Nagyanyám nagyon ismerte az erdőt, tudta a "helyeket". Jut eszembe, sok mindent gyűjtögettünk! Gombát, szamócát, csipkebogyót, hárs virágot, kamillát, bodzát, sóskát... emlékszem az illatokra és az ízekre. Kivesztek ezek a szokások, a késztermékekkel elárasztottak bennünket. Talán itt az ideje visszatérni, ez is hozzátartozik az életmód váltáshoz.


Keddi menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - tojáspörkölt párolt brokkolival, céklával
vacsora: - ebéd maradék

Naspolya


Tojáspörkölt párolt brokkolival, céklával


Hozzávalók:
a pörkölthöz:
8 db tojás
1 fej hagyma
10 dkg füstölt kolbász
1 ek zsír
a párolt brokkolihoz:
1/2 kg brokkoli
pár kocka zeller
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt paprika
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzöm. Közben a zöldséget felteszem a pároló edénybe főni. A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem, megszórom a pirospaprikával, sózom és felöntöm vízzel. Hozzáadom a karikákra szelt kolbászt és lassú tűzön sűrűre főzöm. A főtt tojásokról leszedem a héjat és karikákra szelve hozzáadom a pörkölthöz és összeforralom. 

Almás muffin


Hozzávalók:
4 tojás
3 alma
10 dkg kókuszreszelék
dió ízlés szerint
2 ek méz
1 sütőpor
Elkészítése:
A felvert tojásokhoz reszelem az almát és sorban a többi hozzávalót. Papírral bélelt muffin formába töltöm és a tetejét megszórom dióval.

Ránctalanító, regeneráló  naspolya pakolás minden bőrtípusra
Kinyomkodom a naspolya pépes belsejét, kikeverem pár csepp citromlével és egy kevéske zabkorpával. Felviszem a megtisztított bőrre és 15-20 perc után lemosom.
Fellazítja és eltávolítja a bőr felszínén elhalt hámsejteket, segíti a bőr megújulását, ráncsimító és felszíni keratinoldó hatása van, javítja a bőr vízmegkötő képességét.
A benne lévő vitaminok, ásványok és gyümölcssavak azonnali, látványos eredményt mutatnak

Nincsenek megjegyzések: