2012. március 11., vasárnap

Paleolit napi menü...141. nap

Már nálunk is bújik a medvehagyma. A tavasz első ehető zöldje. Még ugyan erőlködik a tél, de most már biztosan vége. Egész napos kinti programok jönnek és a föld egyre több friss ajándékkal kedveskedik. Jelez a szervezetem, vágyom a nyers ételeket. Indulok gyűjtögetni!

Szombati menü

reggeli: - narancs
ebéd: - malacsült párolt káposztával
vacsora: - töltött káposzta

Töltött káposzta


Hozzávalók ( 10 főre) :
1 kg darált hús
1/2 kg füstölt bordaporc
1,5 kg savanyúkáposzta
4 db tojás
10 dkg zabpehely
2 fej hagyma
1 ek zsír
4 ek őrölt pirospaprika
só, bors
Elkészítése:
A felkockázott hagyma 3/4 részét a zsíron megdinsztelem. Beleöntöm a nagy kacsasütő edényembe és míg a gombóc készül kiteszem a hidegre. ( Ha a zsír megdermed, nem ég le. ) A darált húst keverőtálba teszem, megszórom sóval, borssal, 1 ek paprikával. Hozzáadom a maradék hagymát, a tojásokat és a zabpelyhet. Kézzel, mintha dagasztanék alaposan  összedolgozom. A káposztát mindig megkóstolom és attól függően áztatom, vagy ha nem túl savanyú, akkor csak átmosom. Behozom a sütőedényt és a hagymára 1 réteg káposzta kerül, erre vizes kézzel formálom a gombócokat. Újabb réteg káposzta, ezt megszórom 3 ek paprikával és ráhelyezem a feldarabolt füstölt húsokat. A tetejére még egy sor káposzta kerül. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, ráteszem a fedőt és előmelegített sütőbe teszem. 3 óra párolódás után lekapcsolom a sütőt és csak a tálaláskor veszem ki.
Megjegyzés küldése