2012. május 10., csütörtök

Paleolit napi menü 201. nap

Előkerült egy régi recept, a kapros tokány. Régebben -az átállás idején -, komoly fejtörést okoztak az ilyen ételek. A hozzáillő köret  után kutakodtam. A régi mintáktól nehezen szakadtam el. Ma már eszembe sem jut, hogy ehhez még bármi kellene, jól van így, ahogy van!
A kapor mostantól, hogy már a szabad földön is nő gyakori szereplője az ételeimnek. Természetes illatosítónak is használom, már a fürdőszobában is van egy nagy csokorral.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - kapros tokány
vacsora: 2  banán, 1 alma

Kapros tokány


Hozzávalók:
1/2 kg karaj csíkokra vágva
1 fej hagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
5 dkg szalonna felkockázva
1 erős paprika felkarikázva
1/2 dl fehérbor
1 szárzeller apróra vágva
1 csokor kapor
1/2 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
só, bors
Elkészítése:
A szalonnát zsírjára sütöm, ezen dinsztelem a hagymát, a zellert, a paprikát. Aztán beleforgatom a húst és a fokhagymát. Felöntöm a borral, sózom, borsozom és fedő alatt párolom. Az elpárolgott bort vízzel pótolom.  Amikor megpuhult, akkor fedő nélkül a zsírjára sütöm. Megszórom a kaporral, ráöntöm a zabtejszínt és összeforralom.
Megjegyzés küldése